Sayfalar

Recent Posts

2007/12/02

OLASILIKSIZ



Bu kitap ne biri tarafından tavsiye edildi nede herhangi bir yazılı ve görsel medyada reklamına rastladım. Yalnızca her kitapçıya gittiğimde gözüme takılıyordu. Enteresan bir kapak tasarımı vardı ve arka kapağında yazar iddialı sözler sarfetmişti.

"Bitirmek icin yarını, baskasina anlatmak icin bitirmeyi bekleyemeyeceksiniz" demiş yazar Adam Fawer. Tabi 18 Ytl'lik fiyatı görünce bu gaza getirme çabaları sonuç vermedi . Yaklaşık 4 ay kitap bana ben kitaba bakıştık durduk. Prensip olarak hiçbir Türk yazarın (nobel alanlar hariç , zaten milyon dolarlık ödülü kapıyorlar) korsan kitabını almam ama yabancı yazarların (özellikle amerikalı'ların ) büyük bir zevkle alırım. Bende 4 ytl verip gayet kaliteli bir kopyasını aldım kitabın.

Olasılıksız , yazarın ilk kitabı. Yani ilk defada böyle bir roman yazmak yorum yapamıyorum. Bu kitabı okumadan önce biri bana ; içinde

Olasılık Teorisi
İstatistik Bilimi
Kuantum Fiziği
Newton İlkeleri
Bilimsel Determinizm
Schrodingerin Kedisi
Heisenberg Belirsizlik İlkesi
Şizofreni
kavramları üzerine oturan bir romanı; soluksuz 1 günde bitiriceğimi söyleseydi? En azından gülüp geçerdim. Yani yazar arka kapağa yazıklarında haklıymış.

O papyonlu sempatik, sanat eleştirmeni her neyse tonton amcamız duymasın ama roman zevk için okunur. Edebiyat için olanlar kendi aralarında paslaşıyor zaten. Bırakın üç kuruşluk zevkimize karışmayın. Türkiye'de kronik bir sorun var. Belli bir konuda bilgi sahibi olanlar , yazdıkları kitaplarda o kadar kasıyorlarki bir avuç akademisyen hariç o konuları anlama imkanı kalmıyor. sanki ne kadar anlaşılmaz yazarsan o kadar değerlisin. Aynı sorunsala internetteki makalelerdede rastlıyorum. Bu kitap hakkında bazı eleştireleri okudum , şüpheye düştüm aynı kitabımı okuduk diye. Yani yazar bu konuları okuyucular anlasın diye o kadar basitleştirmiş ama eleştirilerde bu kavramları yine eski karmaşık haline çevirip açıklıyorlar. Doğal olarak bünyede odunla dalma isteği oluşuyor bu tip insanlara. Halbuki yazın Adam Fawer tarzı biraz bizimde bilgimiz olsun çeşitli konularda. Kafamız çalışmıyor olabilir ama gördüğünüz gibi istekli ve arzuluyuz. Bu konuda takdir ettiğim Türk yazarlar İlber Oltaylı, Emre Kongan , Burak Eldem. Basitlik her şeydir diyorum ve bu bahsi kapatıyorum.

Olasılığı seviceğim aklıma bile gelmezdi. romandan sonra artık çeşitli konularda olasılık hesapları yapmaya başladım. Kitabın çokta güzel bir web sayfası var.
http://www.improbablebook.com/ gezin bulmacaları çözün, gaza gelin.

" imkansiz diye bir sey yoktur sadece olasiligi dusuktur" Tüm olasılıkları bilirseniz, gelecekte olanlarıda bilebiliyorsunuz. Bilimsel deternizm le quantum fiziğinin harmanlanması.
Yine kitaptan; "Evrenin şimdiki durumunu, bir önceki durumunun etkisi ve bir sonraki durumunun da nedeni olarak kavramamız gerekir. Doğa'ya canlılık veren tüm güçleri ve onu oluşturan varlıkların bütün konumlarını bilebilen bir zeka olsaydı ve ayrıca bu zeka tüm bu veriyi çözümleyecek ölçüde büyük olsaydı, evrendeki en büyük cisimlerden en ufak atomlara değin herşeyin devinimini bir formül içinde toplayabilirdi. Onun için hiçbir şey kesinlik dışında kalmaz, geçmiş de gelecek de gözünün önünde serili olurdu."


Kesinlikle okuyun diyorum. Bu konular hakkında eğlenerek bilgi sahibi olabilirsiniz. Yalnız yazar romanın sonlarında tribünlere oynamış, bir senaryo tarzı vermiş. Kitabın filmi çıkması yakındır.

Nacizane tavsiyem film çevrilirse; Caine'i Edward Norton , rus mafya babasını John Malkovich oynasın. Yönetmene karar veremedim.

10 üzerinden 8 diyorum.

3 comments:

  1. Korsan konusunda ben de yıllardır aynı fikri aynı kelimelerle dillendiriyorum

    YanıtlaSil
  2. Ama Orhan Pamuk konusunda sana katılmıyorum
    Bir daha dene seveceksin
    Benim adım kırmızıdan başla

    YanıtlaSil
  3. Bilemiyorum, Nobel ödülü, Ermeni ve hintli sevgililer, vs bilinçaltında kıskandım galiba.

    YanıtlaSil